Ako funguje zrkadlo vesmíru

Vesmír má zaujímavý spôsob, akým nám dáva príležitosť vyriešiť si naše extrémy. Funguje ako zrkadlo, ale nie hocijaké:

Predstavte si pred sebou čiaru. Tá čiara bude predstavovať nulu, dobré, v poriadku, nadhľad, vyrovnaný stav, pokoj. Na tú čiaru teraz zakreslíme náš vzťah k rôznym oblastiam života ako graf. Je tam bod pre vzťahy so známymi, bod pre vzťah s partnerom / partnerkou, vzťah s deťmi, vzťah k peniazom, vzťah ku zdraviu, vzťah k duchovnu, ku vzdelaniu, ku svokre… Čím máme so vzťahom k danej oblasti väčší problém, tým je bod nižšie pod nulou. Čím máme lepší vzťah k danej oblasti, tým je bod vyššie nad nulou.

Vesmír vyhodnotí váš graf

Vesmír teraz zoberie váš graf, pozrie sa naň a pošle vám do života presne tie veci, ktoré máte extrémne vysoko a extrémne nízko. Pošle vám ich však takým spôsobom, aby ste si ich mali možnosť vyhladiť.

Ak naozaj neznášate, keď niekto fajčí, tak vám vesmír pošle fajčiarov, aby ste si svoj extrém vyriešili. Ak ani to nezaberie, tak vám pošle krásnu inteligentnú ženu alebo sympatického mladíka, ktorý sa vám zapáči a ten bude fajčiť. Vesmír vás do slepej uličky, kde sa budete musieť rozhodnúť, či sa svojho extrému vzdáte a prijmete situáciu takú aká je – na bode nula, alebo ju odmietnete a bude vás to niečo stáť.

Cieľom osobného rozvoja teda nie je dostať všetky body vysoko nad nulovú čiaru. Úlohou osobného rozvoja je dostať čo najviac bodov čo najbližšie k bodu nula. Len vtedy budete vyrovnaní a naozaj šťastní – šťastní v nadhľade, šťastní v bode nula – pretože táto oblasť už nebude mať vplyv na vaše šťastie.

Tak, ako funguje zrkadlo vesmíru?

Vesmír je pre nás zrkadlom, ktoré nám odzrkadľuje naše extrémy a upozorňuje na ne takým spôsobom, aby sme si ich mohli vyriešiť.

Pre manžela, ktorý sa posmieva ezoterike a „ducharine“ bude zrkadlom manželka, ktorá našla vášeň v duchovnom raste. A naopak, pre túto manželku, bude zrkadlom jej manžel, ktorý stále pozerá televízne noviny, väčšinu času je negatívne naladený a nadáva, aký je svet zlý a nespravodlivý. Je pre ňu zrkadlom nie preto, že by ona sama bola taká. Je pre ňu zrkadlom preto, že toto je stále oblasť, ktorú ona v sebe nemá spracovanú. Má v nej extrém, ktorý má možnosť vďaka manželovi vyhladiť.

Keď vám vesmír nabudúce pošle situáciu, v ktorej máte extrém – pozitívny alebo negatívny, uvedomte si, že je to vaša situácia. Ak vám vadí ten negatívny manžel alebo tá žena s cigaretou v ruke, je to váš pocit. Vy máte problém, pretože vy máte extrém. V momente, keď začnete hádzať vinu na druhého človeka a tvrdiť, že vy to máte vyriešené, prestávate rásť. Akonáhle poviete na akúkoľvek oblasť života: „Tomuto už rozumiem na 100%, už sa nemám viac čo učiť,“ prestávate rásť.

Je na vás, čo spravíte s vaším extrémom. Tu a teraz neexistuje: „Taký ako on, ale pozitívny“, alebo „taká ako ona, ale nefajčiarka“. Máte možnosť prijať tú situáciu v celku presne takú, aká je – na bode nula, alebo si udržíte svoj extrém a v tom prípade si môžete byť istí, že príde ďalšia situácia, ktorá vám ponúkne príležitosť vyriešiť si ho.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

21 KOMENTÁRE

  1. Presne takto podané som to potrebovala!!! Ďakujem =) Vedela som, že isté osoby sa mi pletú do cesty pre niečo, stále som nechápala prečo, už teraz viem, mám extrémy … Ešte raz ďakujem.

  2. Ani neviete,ako mi tento članok veci vysvetlil a prišiel v hodine 12tej.Velmi pekne dakujem,potrebovala som toto vysvetlenie,teraz sa už len naučiť dostavať oblasti na bod nula :-).

  3. Súhlasím s Martinou a ďakujem za článok, naozaj v poslednej chvíli, už som rozmýšľala nad rozchodom s mojim extrémne negativistickým mužom 🙂
    Teraz si dám ešte šancu a pokúsim sa dostať do bodu nula

    • Betka, aj ja mam takeho doma:-) A tiez som si uvedomila, ze on na vsetko reaguje nie a ja to nie neviem povedat:-) no mam sa co ucit, aj od neho

  4. …konečne začínam rozumieť prečo sa veci okolo mňa dejú akoby išli proti mne… mám daný extrém vyriešiť v sebe a prijať ho… 🙂 no nemôže sa stať, že ma daná situácia pohltí, že sa stanem takou aká nechcem byť práve preto, že danú situáciu prijmem?… článok sa mi páči a verím, že nielen mne ukáže ako na „extrémy“ okolo nás 🙂 Ďakujem.

  5. Skvelý článok so super príkladmi. Pred pár dňami som presne uvažoval o príklade s cigaretami a ďakujem, že sa mi to potvrdilo týmto článkom. Naozaj je to len o nás čo nám vadí, nie o iných ľuďoch a čím skôr si to uvedomíme tým šťastnejšie sa nám bude žiť 🙂

  6. súhlasím s článkom, v odstavci o manželoch som sa našla, ja som zameraná duchovne, manžel ateista, prudko racionálny typ, tak veľká pravda, že túto oblasť nemám spracovanú 🙂 Tiež kedysi som fajčila a vždy mi osud „prihodil“ do partnerského vzťahu mužov zarytých nefajčiarov 🙂

  7. ani nevieš, ako si trafil s tou fajčiarkou…moja bývalá fajčila (vlastne ešte stále) a mne to strašne na nej vadilo…a nevedel som sa s tým zmieriť a už vôbec pochopiť, prečo kvôli mne nemôže prestať fajčiť, keď ma tak miluje…vlastne ešte stále tento extrém mám…a uvedomujem si, že s tým musím niečo spraviť…takže aj ja Ďakujem za tento článok, lebo mi ukázal, že musím v tomto smere niečo so sebou spraviť 🙂

  8. hmmm….ja som asi nechapava….tak mam sa akoze zmierit s tym, co nemam rada, kaslat na vsetko…v podstate mi ma byt asi vsetko jedno, ci ako? napriklad zena, ktoru tyra muz, alebo problemy s vahou, alebo peniazmi, chore dieta….asi si stojim na vedeni, alebo co, ale nechapem…..

    • Eva, neda sa to vysvetlit jednym clankom alebo jednym komentarom. To, o com pises ty, to je apatia. To, o com som pisal ja je stav, kedy tvoje stastie nezavisi na tom, ci niekto fajci, ci je niekto negativny, ci niekto niekoho tyra, ci ma niekto problemy s vahou, peniazmi alebo chore dieta. Tvoje stastie od toho jednoducho nezavisi. Ani pozitivnym ani negativnym smerom. Je to stav, kedy vsetko len JE. Nie je to ani dobre ani zle. Pretoze aj ked sa to zle pocuva a zle cita, aj ta zena si vybera toho muza, ktory ju tyra. Aj ten, co ma problemy s nadvahou a peniazmi si to nejakym sposobom k sebe pritiahol. Velmi pekne je to vysvetlene v knihe Zakon pritazlivosti od Jerry a Esther Hicks.

  9. v mojom zivote casto pozorujem striedanie dobre – zle .. ako by vsetko muselo byt v rovnovahe .. takto som si to doposial vysvetlovala, ale po precitani clanku .. to co je pod nulou je teda vyzva na zvladnutie mojich extremov, ale co s tym, co je nad nulou ??? ja chcem rast, to ciel mojho zivota 🙂

  10. Michal,Ďaaakujem velmi pekne za úžasný článok.Dal mi velmi veľa 🙂 už viem prečo mi prichádzajú do cesty ľudia na ktorých sa mi niečo nepáči,už viem,že sa s tým musím vyrovnať ja,že je to môj extrém :).Som vďačná za takých ľudí ako si ty,úžasných a jedinečných,ktorí pomáhajú riešiť naše situacie.

  11. Dobrý večer!
    Tak za tenhle článek ze srdce děkuji.Musela jsem se smát tomu příkladu s manželem. Tohle je přesně u nás a ten extrém u mě asi taky.Zažrala jsem se trochu víc do ezoteriky a duchovna, hltám každý článek a čtu jednu knížku za druhou a můj manžel už je nazlobený a kouká na televizy a to zase trochu vytáčí mě.Tak jestli to dobře chápu, když uberu na mé vášni k duchovnu, tak ubere i můj manžel, dostaneme se na bod nula a vše bude OK. Děkuji za vysvětlení.

  12. Ahoj Michal, mozes mi prosim trochu blizsie objasnit, ako je to s tym problemom, ktory mame v sebe a potrebujeme si ho vyriesit? Konkretne sa mi jedna o situaciu, ze s jednou cca 3 mesacnou prestavkou som bola 4 roky s priatelom, ktory bol negativista, podvadzal ma a mali sme pomerne casto ostre hadky. Tento vztah ma velmi vycerpaval, napriek tomu som az nedavno nasla silu to ukoncit. Som pozitivny clovek tuziaci po harmonickom vztahu, v ktorom je dovera a ludia si jeden druheho vazia. Povedala by som ze som pravy opak svojho ex-priatela. Pred nim som vo vztahu nezazila taketo negativne skusenosti, rozchody nastaly z inych dovodov. Co si mam podla teba v sebe vyriesit? Dakujem za odpoved.

    • Katka, neviem, co si mas vyriesit. To mozes vediet len ty a nikto iny. Mozno si si mala vyriesit to, aby si akceptovala aj ludi, ktori su negativni. Mozno to malo byt to, aby si si konecne ujasnila, co chces vo vztahu. Pises totiz, ze si clovek tuziaci po harmonickom vztahu, v ktorom je dovera a jeden druheho si vazia. Mozno si mala prist prave na toto, kedze ti trvalo 4 roky, kym si sa za to postavila, tak si to zrejme vtedy az tak velmi nechcela. Mozno si mala prist na to, ze mas dostatocne velku sebahodnotu na to, aby si z takeho vztahu vycuvala. Ja neviem, na co si mala prist. To mozes zistit len ty.

    • Katka, už si vyriešila, si jednička. Vybrala si si – seba. Super, tá dlhoročná spleť situácií (nechcem písať „problémový vzťah“, ˇ“ťažkosti“, „bolesti“, „trápenia“..) ťa naučila, čo NECHCEŠ, tak si konala a tým si tento „extrém“ v sebe vyriešila. Už len neostať sa plácať v sebaľútosti, bolesti za „stratenou láskou“…ale o tom by dal napísať ďalší blog. Poďakuj sa za túto skúsenosť, bez výčitiek k sebe a k svojmu bývalému láskavo pošli všetko do minulosti. Žiješ tu a teraz…čo ti budem radiť, máš správny kompas a dosť sily a odhodlania sa ním riadiť. Super.

  13. včera sme šli večer z vynikajúceho koncertu, a predo nami párik, kde muž fajčil. A mne sto STRAŠNE vadilo, úplne som sa vytočila, vravím manželovi, čo sú to za ľudia, nech si fajčia doma, kde to nikomu nevadí… a môj manžel na mňa prekvapený, čo sa tak vytáčam, pred chviľou som bola unesená z hudby….
    no a už to tu mám pekne čierne na bielom.
    Fajčiari mi strašne vadia, odkedy som sa rozišla s mojím dlhoročným divokým frajerom (je to už veľmi dávno, ale v mojom okolí, verte či nie, nie sú fajčiari! Ani doma, v širšej rodine, ani na pracovisku… neuveriteľné, že?). Takže takto sa mi pekne vracia nespracovaný hnev na môjho ex. No úžas.
    Vďaka.

  14. Pekný článok, ďakujem.
    Dobrý príklad je žena s cigaretou. No ale ako si to v živote vyriešiť, ako si konktretne tento príklad „vyhladiť“? Našťastie to nie je môj prípad, ale z mojej strany by bol postup takýto: viem že jej cigarea je môj problém. Situáciu príjmem , ale mám možnosť voľby. Prijatie neznamená že budem vo vzťahu fungovať z cigaretovým dymom a smradom, že sa podvolím tomuto stavu. Prijatie znamená slobodná voľba odlúčiť sa od toho čo nám nevyhovuje. Takže s danou ženou by som vo vzťahu dalej nefungoval.
    Je moje vysvetlenie a vyhladenie správne alebo by to v praxy malo vypadať inak. Stále neviem tieto veci možno správne „čítať“. Ďakujem za odpovede a vysvetlenia.

  15. vdaka aj ja ,vždy ked stretnem človeka ,vždy si položím otázku čo mi má povedať ,alebo čo mu dávam ja ,ja verím ,že nič nie je náhoda,že vždy sa deju veci pre niečo dakujemmmm

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu